perjantai 28. heinäkuuta 2017

Terapianeulontaa

Joskus on mukava neuloa jotain sellaista, mikä vaatii vain vähän ajattelutyötä. Tällaiseen työhön sopivat paksut puikot ja aina oikein -neule. Työ etenee kuin itsestään ja neulominen tuntuu todella rauhoittavalta. Tämän postauksen raitapusero on juuri tällainen terapianeule.Ennen Tour de Sockin ensimmäistä kierrosta aloitin neuloa tätä puseroa. Vaikken kovin kilpailullisesti sukkien neulontaan suhtaudukaan, niin muutaman päivän ajan neuloin niitä tosi paljon. Sitten kun sukat olivat valmiit, olivat kädet ja pää tyhjät ja tarvittiin jotain helppoa neulottavaa. Sainkin tämän puseron valmiiksi ennen toisen kierroksen alkua.

Langat ovat todella vanhaa perua, osittain kertaalleen neulottuja. Siniset langat ostin toppia varten joskus reilut 20 vuotta sitten. Silloin olin siinä uskossa, että minun täytyy käyttää aina vähän pienempiä puikkoja kuin vyötteessä sanotaan, eli tälle langalle numeron 3 puikkoja, jotta saan tarpeeksi napakan neuleen aikaan. Aloitin lisäksi topin pitsineuleella, mikä on tuhoon tuomittu idea buklee-langasta. Neule eteni hitaasti ja pitsikuvio ei näkynyt, joten työ jäi pahasti kesken. Jossain vaiheessa sitten purin sen.

Vaalea, pastellisävyinen puuvillalanka on myös parikymmentä vuotta sitten jostain alennuskorista hankittua. Siitä olin aloittanut neuloa tyttärelle puseroa, samoilla virheillä kuin tuosta sinisestä langasta. Liian pienillä puikoilla neuleesta tuli jäykkää eikä se koskaan valmistunut. Tyttökin ehti kasvaa ulos keskeneräisestä puserosta, joten neule meni purkuun.

Tällä kertaa neuloin puikoilla nro 6 pyöröneuleena sileää neuletta. Kummastakin langasta tulee mielenkiintoinen pinta ilman pitsineulettakin, joten unohdin kaikki mallineuleet. Annoin neuleesta tulla vielä näilläkin puikoilla löyhää. Raitoja aloin tehdä, koska sininen lanka ei yksinään olisi riittänyt. Tässä ei mikään Suomi 100 -idea ole ollut mukana, vaikka vähän siltä näyttääkin.

Suunnitelma hahmottui työn edetessä. Aluksi ajattelin tehdä yläosasta ihan vain suorat kappaleet, mutta matkan varrella muutin mieleni ja tein puseroon lyhyet hihat, jotka yhdistin alaosaan ja neuloin kaarrokkeen yhtenä kappaleena. Ja niin nämäkin langat tulivat vihdoin käyttöön! Tämä oli lisäksi oikein hyvää vastapainoa sille, että sukkakisassa annettuja ohjeita pitää noudattaa tosi tarkasti.  

1 kommentti: