maanantai 4. elokuuta 2014

Virkatut korvakorut: Ohje ja ideoita

Noiden aikaisemmin virkkaamieni korvakorujen jälkeen olen tehnyt jo useamman parin lisää. Korvakorujen virkkaaminen on hauskaa puuhaa. Saa näpertää pientä ja ne valmistuvat nopeasti. Ainoa ongelma on riittävän ohuen langan löytäminen.

Ohje mustiin, helmikoristeisiin korvakoruihin:

Tarvikkeet: 
ohutta mustaa virkkauslankaa (tässä käytin Bockens nypläyslankaa 35/2)
lankaan sopiva virkkuukoukku (näissä käytössä IMRA 12, 0,75 taitaa olla suunnilleen samankokoinen)
40 kirkasta helmeä (2 mm helmiä)
kaksi 30 mm korvakorurengasta
kaksi korvakorukoukkua
neula helmien pujottamiseksi lankaan (tarkista, että neula menee vaivatta helmien läpi)

Aivan ensimmäiseksi pujotetaan helmet neulan avulla lankaan. Pujota joko 20 helmeä (yhden korvakorun helmet) tai kaikki 40 helmeä kerralla. Aloitusketjuun 9 kjs, jotka yhdistetään piilosilmukalla renkaaksi.

1. kerros: Kolme kjs, tuo helmi koukun viereen ja kiinnitä se tekemällä kjs. Pylväs aloitusrenkaaseen ja seuraava helmi kiinnitetään ketjusilmukalla. Toista näin, kunnes olet kiinnittänyt 12 helmeä. Tarvittaessa nosta helmet työn etupuolelle, jos ne tuntuvat jäävän työn taakse. Viimeisen helmen jälkeen yhdistä kerros piilosilmukalla.2. kerros: Tähän kerrokseen tulee kahdeksan kappaletta kolmen pylvään ryhmiä, joiden välissä on viisi ketjusilmukkaa. Kerros aloitetaan kolmella ketjusilmukalla (=1. pylväs). Seuraava pylväs helmen päällä olevaan silmukkaan, kolmas helmien väliin. Jatka näin ympäri, viimeisten viiden ketjusilmukan jälkeen yhdistä ensimmäiseen pylväsryhmään piilosilmukalla.


3. kerros: Ota korvakorurengas esille. Tällä kierrokselle työ kiinnitetään renkaaseen, samalla se on työn viimeinen kerros. Pylväsryhmien päälle virkataan kärjestään yhdistetty pylväsryhmä, jossa on helmi (pylväät virkataan ensin puoleen väliin, vedetään helmi lähelle silmukoita ja vedetään lanka kaikkien silmukoiden läpi kerralla). Ensimmäisen pylväsryhmän aloittaa jälleen 3 kjs. Pylväsryhmän jälkeen 3 ks renkaan ympäri. Jokaiseen ketjusilmukkakaareen virkataan pylväs niin, että pylväs aloitetaan renkaan keskeltä, mutta toinen lanka vedetään renkaan ympäri.


Tässä vaiheessa voit joutua venyttämään työtä, sillä ainakin minulla työ pingoittui melko tiukasti renkaaseen. Se on tarkoituskin, koska koru näyttää sievemmältä, jos se on napakasti paikallaan eikä löysällä. Kahdeksannen pylväsryhmän jälkeen tee kaksi ks renkaaseen, kolme kjs ja ks viimeiseen ketjusilmukka kaareen ja kaksi ks renkaan kiinnityskohdan toiselle puolelle. Yhdistä piilosilmukalla kerroksen alussa tehtyyn ks.


Päättele langat ja kiinnitä koukut paikalleen.


Alla olevassa kuvassa on muutamia muita tekemiäni versioita. Ylärivissä olevat on tehty 40 mm korvakorurenkaaseen, alarivin vasemmanpuoleinen ilman rengasta (tarvitsee tärkätä, jos haluaa, ettei ole pehmoinen!) ja alarivin oikeanpuoleinen 30 mm renkaaseen. Näissä suunnitteluideana on ollut se, että virkattujen pikkuliinojen muutaman ensimmäisen kerroksen avulla voi saada kauniita kuvioita aikaan.
Käytetyt langat ja koukut:
Ylärivi vasemmalla: Puppets Eldorado nro 10, koukku 1,25
Ylärivi oikealla: Bockens nypläyslankaa 35/2, koukku IMRA 12
Alarivi vasemmalla: Novita virkkauslanka, koukku 1,25
Alarvii oikealla: DMC virkkauslanka nro 80, koukku IMRA 15


Kaikkein parhaiten tähän on mielestäni sopinut juuri tuo ohuen ohut virkkauslanka. Sitä tosin saa vain valkoisena, mutta tulos on hieno. Nypläyslanka, joka on pellavaa, toimii kyllä myös. Siitä ei kuitenkaan saa aivan niin tasaista tulosta, koska ainkain tuossa 35/2 vahvuudessa on jonkin verran epätasaisuutta. Olen kokeillut myös muliinilangan käyttämistä, koska siinä värivalikoima on iso. En kuitenkaan oikein pidä siitä, koska se on niin löyhäkierteistä ja pehmeää, että napakan virkkauksen aikaansaaminen on hankalaa.

Näitä ohjeitahan löytyy verkosta vaikka kuinka paljon, esim. http://www.pinterest.com/flordecactus/crochet-earrings/ on pullollaan ihanan näköisiä ideoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti