lauantai 23. elokuuta 2014

Helmivirkkausta

Korvakorujen teon yhteydessä löysin vanhasta varastosta monta pientä laatikollista helmiä, jotka olivat odottaneet kohtaloaan tyttären hyllyssä. Etsin verkosta ohjeita helmivirkkaukseen, kun halusin tehdä löytyneistä helmistä jotakin. Iltalaukkua suunnittelin ihan aluksi, mutta vähän toisin kävi.

Teinkin niistä sitten ilman sen kummempia ohjeita pussukan, josta on tarkoitus tulla penaali. Penaali siksi, että sillä on käyttöä joka päivä, mustalla iltalaukulla vain pari kertaa vuodessa. Lanka on mustaa, nuo kuvat toistavat värit aivan omituisesti.

 

Pujottelin lankaan 1200 helmeä ja aloin virkata kiinteillä silmukoilla. Kuvioksi tein ruudutuksen, koska halusin tarpeeksi yksinkertaisen kuvion ensimmäiseen tällaiseen virkkaustyöhöni. Alun perin ajattelin virkata helmiä vain toiselle puolelle, mutta laskuvirheen takia pujottelin lankaan helmiä niin paljon, että niitä on nyt sitten molemmilla puolilla.


Homma on vielä vähän kesken, kun en ole ehtinyt käydä sellaisessa kaupassa, jossa myytäisiin vetoketjuja. Niitä ei enää nykyisin tahdo saada kuin asiaan vihkiytyneistä kaupoista, jotka sijaitsevat kaupungin keskustassa. Ja keskustaan minulla on aika harvoin asiaa.

Helmivirkkausohjeita etsiessäni löysin Piiperrellen-blogin. Sieltä löytyi uskomattoman kiehtovannäköistä värkkäystä eli helmipötkön virkkausohjeita. Innostuin heti ja kun varastoissa oli siemenhelmiä ja ohutta virkkauslankaa, niin tein tämän valkomustavihreän pötkön.


Yksi asia johtaa yleensä toiseen ja kun olin jo korvakoruja tehdessäni alkanut tutustua korutarvikkeiden maailmaan, niin tämä tutustumisretki sai jatkoa. Ostin yhden kirjan helmikorujen tekemisestä, lainasin pari muuta kirjastosta ja seisoskelin askarteluliikkeen korutarvikehyllyn vieressä ihmetellen, mitä kaikkea sieltä löytyy ja mihin niitä käytetään. Helmipötköstä kun ei itsestään voi kaulakorua tehdä, vaan tarvitaan helmihattuja, koruvaijereita, lukkoja, puristushelmiä, välihelmiä ja erilaisia pihtejä. Muutamassa viikossa olen oppinut paljon uutta ja hankkinut itselleni perusvälineitä. Uusi käsitöiden tekemisen aluevaltaus on alkanut!


Tätä toista helmivirkkauksella tehtyä kaulakorua varten sitten ostinkin helmiä, 10/0 siemenhelmiä. Malli ei noista kuvista oikein näy, mutta tarkempi piirros siitä löytyy tältä sivulta. Helmien pujottaminen lankaan on tarkkaa ja työlästä puuhaa, sen sijaan itse virkkaaminen on aika nopeaa. Ja mallin muodostuminen helmien asettuessa vierettäin ja päällettäin on jotenkin maagista! Ihan vielä en oikein saa täysin tasaista jälkeä aikaan, vaan kiristän lankaa vähän epätasaisesti. Tosin nämä helmetkään eivät olleet aivan samankokoisia, mutta nuo mutkat johtuvat osin siitä, että pötkö on joistakin kohdista tiukemmin virkattu.


Ettei kaikki olisi ihan pientä, niin tein isommista puuhelmistä (näitäkin löytyi omista varastoista, mukana keskeneräinen helminauha!) alla olevan riipuksen. Nyt kun olen päässyt näiden korujen tekemisen makuun, niin kaikki muu virkkaus ja neulominen on jäänyt vähemmälle. Syksyn pimetessä voi kuitenkin käydä niin, että sukan kutimet taas löytyvät käsiin, kun sukkia voi kutoa työtä katsomatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti