tiistai 12. tammikuuta 2016

Kelttisolmukuvioiset miesten lapaset

Kirjoneulesukkien neulominen oli sen verran mukavaa, että teki mieli jatkaa kirjoneuleiden parissa. Olen aiemmin vältellyt Seitsemän veljestä -lankaa, koska se on aika paksua. Parien sukkien jälkeen lanka on alkanut tuntua ihan mukavalta neuloa ja paksusta langasta neuletyöt valmistuvat nopeasti. Näillä pakkasilla paksut kirjoneulelapaset ovat sopivan lämpimätkin.


Näiden lapasten mallin olen suunnitellut perinteisten kuvioiden pohjalta. Kuviot eivät siis ole omia keksimiäni, mutta niiden yhdistäminen tällä tavalla on. Selkäpuolella on kelttisolmukuvio ja kämmenpuolella helpommin neulottava tiheä kuvio. Aika helppo tuo solmukuviokin on neuloa, mutta siinä on selkeästi isompia yhtenäisiä värialueita. Erityisesti lapasten kohdalla on syytä olla tarkkana, ettei sisälle jää kovin pitkiä lankalenkkejä, jotka sitten tarttuvat kynsiin kiinni. Itse teen korkeintaan kolmen silmukan mittaisia lenkkejä. Näin paksun langan kohdalla nekin ovat jo aika pitkiä.Tämä kämmenpuolen kuvio oli mukava neuloa, koska siinä ei ole isoja yksivärisiä kohtia. Se on kohtuullisen tiivistä ja siitä tulee lämmin neulos. Tätä voisi aivan hyvin käyttää lapasen selkäpuolellakin. 


Tässä vielä lapasiin vähän ohjetta ja käyttämiäni silmukkamääriä. Lankana on Seitsemän veljestä musta ja harmaa, yhteensä lankaa tarvitaan vajaat sata grammaa. Koska neulon aika tiukkaa, käytin sukkapuikkoja nro 4. Niillä tuli neuletiheydeksi 24 s / 10 cm ja 27-28 krs / 10 cm. Neuletiheyteni poikkeaa aika paljon vyötteen tiheydestä 18 s ja 24 krs / 10 cm. Silmukoita on lapasessa 52. Alla on kuvio vasemman käden lapaseen. Oikean käden lapanen on tämän peilikuva. Peukalokiilan kohta on merkitty kuvioon punaisella. Kun kiila on valmis, poimi silmukat langalle ja jätä odottamaan. Kiilan paikalle luo viisi silmukkaa, jotka kavennetaan sitten yksi kerrallaan pois. Noiden kuviokerrosten jälkeen peukalossa (yhteensä 22 seilmukkaa) on tehty kavennusosa pelkällä harmaalla. Kun lapasten kärjessä on jäljellä yhteensä 12 silmukkaa, katkaise langat (jätä harmaata pitkähkö patkä jäljelle ja mustaa päättelyvaran verran). Ota silmukat hakaneuloille ja vie ne nurjalle puolelle kärjessä olevasta aukosta ja käännä lapaset nurin päin. Ota silmukat takaisin kahdelle puikolle ja neulo yhteen yksi silmukka kämmenpuolelta ja yksi selkäpuolelta. Päättele silmukat samalla. Näin lapasen kärjestä tulee vähän tylpempi kuin kaventamalla ihan loppuun asti.

4 kommenttia: