sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Joulukalenterisukat kolmella tavalla

Uuden vuoden alkajaisiksi palaan vielä joulukalenterisukkiin, joita tulin tehneeksi kolmet. Ainakin tähän mennessä! Löysin linkin Niina Laitisen suunnittelemiin kirjoneulesukkiin joulukuun kymmenennen päivän tienoilla ja siitä se sitten lähti. Tämä oli erittäin mukava joulukalenteri, aamulla ensimmäiseksi katsoin mitä tänään on tulossa!
.

Ensimmäiseksi aloitin nämä viininpunaisen ja valkoisen kirjavat sukat ohjeen mukaisilla aloitussilmukkamäärillä. Lankana Seitsemän veljestä ja puikkoina sukkapuikot 3,5. Ohje oli muuten hyvä, mutta siitä puuttui tiedot neuletiheydestä ja alkuperäisten sukkien varren leveydestä ja pituudesta. Ohjeen mukainen silmukkamäärä oli ainakin minulle liian pieni ja varresta tuli kapeahko, mutta varrella oli pituutta ihan reilusti. En tehnyt ihan niin paljon kavennuksia, vaan tein lopun sukan isommalla silmukkamäärällä, jotta se mahtuisi edes tyttärelle! Tarkkasilmäinen huomaa virheen, jonka olin tehnyt jo sukkien alkuosassa, mutta jonka itse huomasin vasta monen päivän päästä. En viitsinyt lähteä purkamaan, vaan annoin olla. Teräosa on tehty hieman eri tavalla kuin ohjeessa, kun siitäkin alkoi tulla liian pitkä Tein pari viimeistä kuvioraitaa oman mallin mukaan ja samalla jo tein sädekavennuksia. Kooksi näille sukille tuli noin 40, vaikka ohjeen mukainen sukkakoko oli 38.Seuraavaksi aloitin nämä monenkirjavat jämälankasukat. Suurin osa langoista on tässäkin seiskaveikkaa, mutta joukossa on myös muita vastaavanvahvuisia sukkalangan loppuja. Nämä on tehty numeron 4 pyöröpuikolla yhtä aikaa ja silmukoita oli alkajaisiksi 72. Varrella on leveyttä ja mittaa minulle itselleni aivan riittävästi. Samoin kuin noissa ensimmäisissäkin jouduin hieman lopettelmaan ennen aikojaan terän tekemistä, kun sukan koko olisi tullut liian suureksi. Silti näistä tuli varmaankin kokoa 42, mikä on minullekin vähän liikaa, mutta en viitsinyt sitten purkamaan alkaa.Käytän yleensä sukkiin mieluiten Nalle-lankaa ja kolmannet sukat tulikin tehtyä siitä. Näissä on omasta mielestäni paras väriyhdistelmä ja kuvio tulee ohuemmalla langalla mukavamman näköiseksi. Aloitukseen tein 84 silmukkaa ja kavennuksia siten, että nilkasta eteenpäin silmukoita on 64. Sukat on tehty numeron 3 sukkapuikoilla. Näitä varten ostin toisiksi puikoiksi Prymin sukkapuikot, jotka olivat vanhoihin verrattuna todella tahmeat. Silmukat eivät putoa puikolta niin helposti, mutta itse neulon mieluummin liukkailla puikoilla. Näissä on ohjeen mukainen kärkikavennus, jota en kovin usein ole sukkiin tehnyt. Ihan hyvältähän sekin näyttää. Kahden ensimmäisen parin kanssa en malttanut edes odottaa kavennusohjetta, vaan aloin sädekavennuksen jo aiemmin, kun näytti että sukat kasvavat todella isoiksi.


Kokeilen mielelläni uusia juttuja ja sellainen oli tässä ohjeessa joustinkantapää. Ensimmäisestä kantapäästä tuli paksu ja pehmoinen, kun noudatin hieman huonosti ohjetta ja nostin neulomatta oikealla kerroksella silmukat niin, että ne näyttävät lopulta ristiinneulotuilta. Tämä johtuu yksinomaan siitä, että olen aina tehnyt oman äitini ohjeen mukaan vahvistetun kantapään nostamalla joka toisen silmukan neulomatta nurjalla kerroksella enkä osannut nostaa niitä oikein neulomatta oikealla puolella! Äidiltä opittu tapa on mielestäni paljon nopeampi, koska nurja kerros on aina hitaampi tehdä. Ja saan työstä siistimmän, koska omat nurjat silmukkani ovat aina paljon löysempiä kuin oikeat. Kehitinkin sitten oman version joustinkantapäästä. Oikeat kerrokset neulotaan oikein, nurjalla nostetaan joka toinen silmukka neulomatta nurin (lanka pitää jättää työn etupuolelle) ja joka toinen silmukka neulotaan oikein. Eli yhtään nurjaa silmukkaa ei tarvitse neuloa. Alla oikealla neulottu kantapää on tehty näin. Aina sitä oppii jotain uutta!Nyt voikin nautiskella lämpimistä sukista, kun pakkanen paukkuu ulkona!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti