tiistai 5. tammikuuta 2016

Sukkakirjoja


Olen viime päivinä tutkaillut paria sukkakirjaa. Joulun edellä lainasin kirjastosta Kyllikki Mitrosen ja Maija Niemisen kirjoittaman Suomalaisen sukkakirjan. Toinen kirja on kirja-alesta mukaani tarttunut Melissa Morgan-Oakesin kirja Varpaista varteen. Kumpikin kirja sisältää yksityiskohtaisia ohjeita sukan tekemiseen, mutta ohjeet ovat keskenään hyvin erilaisia.


Suomalainen sukkakirja on painettu vuonna 1980. Kuvista ja sukkamalleista voisi kuvitella, että kyse on vieläkin vanhemmasta kirjasta, koska monet mallit ovat peräisin Kansallismuseon kokoelmissa olevista sukista. Kun tarkemmin muistelee, niin tuohon aikaan suksisauvat olivat rottinkia ja siteet ja monot juuri sellaisia kuin kirjan kuvissa. Ohjeet ovat yksityiskohtaisia ja käytin Nalle-langasta neulomieni joulukalenterisukkien kohdalla tämän kirjan ohjetta pohjekavennusten määrästä. Kirjassa on paljon kivoja kirjoneulesukkia, joista voisi ottaa joitakin kuviomalleja käyttöön. Sellaisenaan en ehkä näitä sukkia tule tekemään.

s.16 Mitronen & Nieminen: Suomalainen sukkakirja
Kirja on selvästi oman aikansa tuote. Kuvia on toki paljon, mutta ne ovat pääasiassa mustavalkoisia. Esipuheessa sukantekijälle todetaan, että "Meistä nykyajan naisista ei monikaan enää osaa neuloa sukkaa saatikka sitten kaunista ja jalkaan hyvin istuvaa sukkaa.". Vieläköhän tuo pitää paikkansa? Ainakin käsityöblogeista päätellen sukanneulontataito on hyvin hallinnassa monella suomalaisella naisella. Suomalaisessa sukkakirjassa on hyvin opettavainen sävy. Kirjan tarkoituksena onkin "opettaa sukan neulominen mahdollisimman tarkasti ja monipuolisesti". Otin tuohon viereen kuvan yhdestä kirjan sivusta, jossa luetellaan useimmiten sukan neulomisessa esiintyviä virheitä. Lista virheistä huvitti minua kovasti, sillä olen onnistunut välillä tekemään enemmän tuota vasemmanpuoleista muistuttavia sukkia!



Toinen sukkakirja eli Varpaista varteen on vuodelta 2010. Se on alunperin julkaistu Yhdysvalloissa. Sukat neulotaan tämän kirjan ohjeita noudattaen kärjestä aloittaen ja kaksi yhtä aikaa pyöröpuikolla. Ostin kirjan Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnistä noin 8 euron hintaan. Tätä kirjaa tulee varmasti selailtua myöhemminkin.


Tein heti yhdet sukat Nalle-langasta numeron 3 pyöröpuikoilla, joiden pituus on 80 cm. Kirjan ohjeen mukaan pyöröpuikon pituus pitäisi olla 100 cm, mikä olisi varmasti parempi kuin tuo käyttämäni pituus. Sellainen onkin sitten seuraava hankinta neulontavälinepuolella. Terää ja vartta neuloessa 80-senttinenkin puikko toimii aika hyvin, mutta kantapään kohdalla puikolla oli enimmillään 60 + 60 silmukkaa kantapäiden puolella ja 30 + 30 silmukkaa sukan etupuolella. Näin isolla eri puolien silmukkamäärien erolla oli puikkoa vähän hankala vääntää.

Sukista tuli ihan hyvän malliset. Tämä malli on kirjassa nimellä Meriheinä. (Huom. erilaisista valaistusolosuhteista johtuen kuvissa olevat sukat näyttävät ihan eri värisiltä, vaikka kaikki kuvat ovat samoista sukista. Oikea väri on jotain näiden värien väliltä.) Erityisesti minua viehätti tapa, jolla aloitussilmukat luotiin kahdelle puikolle yhtä aikaa. Se poiki heti ajatuksen siitä, että tätä luomistapaa voisi käyttää Möbius-huivin silmukoiden luomiseen, siitä myöhemmin lisää. 


Kirjan tekijä kieltäytyi antamasta valmiita kerros- tai senttimetrimääriä sukkien pituudelle, koska ne riippuvat niin paljon neuletiheydestä. Tämän otin ilolla vastaan! Samasta asiasta oli maininta myös Suomalaisessa sukkakirjassa. Sukan koon määrittämistä varten on jokaisen sukkamallin kohdalla kaava, johon sijoitetaan haluttu sukan pituus ja neuletiheys sekä mallin kiilaosan pituus. Kaavalla saadaan laskettua pituus, jonka kohdalla aloitetaan kiilaosan levennykset. Toimi mainiosti ainakin näissä sukissa. Kantapään vahvistamista aion kokeilla seuraavien sukkien kohdalla myös vähän kantapään alapuolelle. Ohjeen mukaan vahvistetuksi tulee vain kantalapun osuus.


Kun aloitin näiden sukkien neulomisen, en vielä ollut ymmärtänyt ohjeesta muuta kuin sen, että sain silmukat luotua. Etenin vaihe kerrallaan. Ensimmäisellä lukemalla olin aivan pyörällä päästäni enkä ollut ollenkaan varma, miten seuraava vaihe pitää tehdä. Kun siihen vaiheeseen sitten pääsin, niin ohjekin alkoi aueta. Kirjassa on hyvät kuvat ja sanalliset ohjeet, joita ei pidä heti säikähtää. Tulen varmasti neulomaan vielä lähiaikoina toiset sukat varpaista aloittaen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti