sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Matemaattisia neulemalleja

Neule- ja virkkaustöiden tekemiseen sisältyy paljon laskemista. Pitää laskea sopiva silmukka- ja kerrosmäärä. Pitsi- ja kirjoneulemallit vaativat yleensä tietyllä luvulla jaollisen silmukkamäärän, jotta kuvio tulisi kokonaisena työhön. Käsitöihin voi helposti ujuttaa vähän enemmänkin matematiikkaa mukaan. Matematiikan opettajana minua kiinnostavat luvut, satunnaisuus ja erilaiset pinnat. Näissä neuletöissä on mukana muutakin matematiikkaa kuin silmukkamäärä!

Luvuista erityisesti irrationaaliluvut eli päättymättömät, jaksottomat desimaaliluvut ovat kiinnostavia. Pii eli 3,141592653... on kaikkien tuntema esimerkki irrationaaliluvusta. Sen numerot seuraavat toisiaan näennäisesti mielivaltaisessa järjestyksessä. Ja koska kyseessä on jaksoton desimaaliluku, niin mikään numerosarja ei siellä toistu. Joitakin vuosia sitten sain idean kokeilla, miltä pii näyttäisi neulottuna. Tämä hame on tulos yhdestä kokeilusta. Neulekuviosta tuli mukavan vaihteleva, mikä oli odotettavissakin.



Tämän hameen neulemallina ovat siis piin desimaalit. Tulostin netistä muutamia tuhansia piin desimaaleja paperille ja aloin neuloa. Desimaalit on neulottu vuorotellen mustalla ja ruskealla. Piissä on myös desimaalina 0, joka on tässä versiossa neulottu nurjaksi silmukaksi. Alla olevassa kuvassa näkyy, kuinka piin 10 ensimmäistä numeroa on hameen helmaan neulottu.


Vaikka pii on irrationaaliluku ja sen desimaaleja käytetään myös satunnaislukuina, niin hameen neulemallissa ei ole mitään satunnaista. Eri väriset osat seuraavat toisiaan juuri siinä järjestyksessä kuin ne esiintyvät piin desimaaleina. Samanlaisen kuvion voi siis neuloa uudelleen, kun käyttää samaa silmukkamäärää. Tässä hameessa on 200 silmukkaa ja se on neulottu pyöröpuikoilla. Hameen valmistuminen kesti vähän liiankin kauan. Se nimittäin jäi aikanaan kesken siihen vaiheeseen, että vyötärö oli neulomatta. Hame on vähän liian kapea, minkä takia en sitten sillä kertaa tehnyt sitä ihan loppuun asti. Nyt hameen tekele osui käteeni ja ajattelin tehdä sen vihdoinkin valmiiksi!

Hameen kaveriksi neuloin samoilla langoilla Möbius-huivin. Möbiuksen nauhan voi tehdä esimerkiksi paperinauhasta yhdistämällä sen päät siten, että ennen yhdistämistä toista päätä käännetään puoli kierrosta eli 180 astetta. Tästä linkistä löytyy ohjeita Möbiuksen nauhalla askarteluun. Jos et ole koskaan tehnyt Möbiuksen nauhaa paperista, niin suosittelen kokeilemista! Möbiuksen nauhalla on mielenkiintoisia ominaisuuksia, joiden tutkimiseen on vihjeitä eo. linkissä.

Möbius-huivin voi neuloa myös ilman neulesaumaa yhtenä kappaleena, mutta nyt tein helpon ratkaisun ja neuloin lyhyehkön huivin 5 x 5 -korinpohjaneuleella satunnaisesti raitoja tehden. Korinpohjaneule on hyvä tähän työhön, koska se on molemmilta puolilta samannäköinen.

Käännetään huivin toista päätä puoli kierrosta ja ommellaan päät yhteen.


Möbiuksen nauhalla on mielenkiintoisia ominaisuuksia. Sillä on vain yksi puoli, minkä voi hyvin testata paperisen nauhan avulla. Sillä on myös vain yksi reuna eli kun reunusta virkataan niin aikaa myöten on virkannut koko huivin reunan ympäri.


Tämmöinen lyhyehkö Möbius-huivi on kaulassa ihan kivan näköinen.


PS. Olen taistellut tämän postauksen tekstin kanssa. Se pysyy keskitettynä vaikka tekisin mitä, joten olkoon niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti