torstai 26. kesäkuuta 2014

Virkattuja pikkulaukkuja

Käsityökorin pohjalta löytyivät nämä kaksi melkein valmista pikkulaukkua. Kumpikin olivat kokeneet sen tyypillisen kohtalon, joka odottaa monia aloittamiani töitä - ne jäävät kesken jostain syystä. Käsitöiden tekemisessä monesti se kaikkein hauskin vaihe on suunnittelu ja aloittaminen. Koska en ole kovin kärsivällinen, niin pitkät työt tahtovat jäädä kesken. Vaatteet jäävät kesken, koska niistä tulee liian pieniä tai isoja tai muuten malli ei enää miellytä. Syksyllä aloitetun neuleen väri on keväällä ihan väärä, joten se jääkin sitten odottamaan seuraavaa syksyä. Aina on hyviä syitä aloittaa joku toinen työ, joka on mukavampaa tehdä juuri nyt!

Pienempi laukku on ollut kesken kauemmin, useamman vuoden. Se on virkattu kiinteillä silmukoilla jostain paksuhkosta puuvillalangasta. Siitä oli jäänyt läppä hieman kesken. Virkkasin läpän reunan valmiiksi ja kiinnitin napin ja sain yhden käsityön valmiiksi! Laukku on suunnilleen neliön muotoinen (16,5 cm x 16,5 cm). Olen aloittanut sen pohjasta virkkaamalla sopivan mittaisen ketjusilmukkaketjun ja ketjuun kerroksen kiinteitä silmukoita. Tämän jälkeen olen virkannut tuon aloituksen ympäri kiinteitä silmukoita, kunnes laukku on ollut sopivan korkuinen. Toisesta reunasta jatkoin hihnan ja sen jälkeen läpän ja nappia varten lenkin.

Toinen laukku on tehty ohuemmasta langasta, olisikohan Novitan Kotiväki-lankaa. Myös tämä on ollut kesken pitkään. Se on virkattu pylväillä ja seuraava kerros on virkattu vain pylvään takimmaiseen reunaan, jolloin pinnasta tulee raidallinen. Pohjasta laukun leveys on 24 cm ja korkeus on 20 cm. Tähän laukkuun tein vähän isomman pohjakappaleen ketjusilmukkarivin ympärille ennen kuin aloitin tehdä laukkuosaa. Laukun suuta kohti olen vähän kaventanut ja läpässä on viimeisten kerrosten reunoissa kiinteitä silmukoita, mistä johtuen läppä on keskeltä hieman pitempi. Tämä laukku on hieman pehmeämpi ja löysempi kuin edellinen, koska lanka on paljon ohuempaa ja silmukoina on käytetty pylväitä.  Laukun käyttö voisi olla mukavampaa, jos sen vielä vuorittaisi. Ilman vuoria laukku voi venyä.  Tuo pienempi laukku on jo valmiiksi sopivan tukeva.

Tänään oli Hesarissa juttu tutkimuksesta, jossa oli selvitetty sitä, miten ihmiset muuttavat elämäänsä, jotta se näyttäisi paremmalta verkossa. Itselleni tämä blogin pitäminen on niin uusi juttu, että totta kai se on jotain muuttanut. Itse asiassa nämäkin laukut olisivat ehkä jääneet edelleenkin sinne korin pohjalle lojumaan, kun ei olisi ollut mitään tarvetta saada niitä valmiiksi. Yksi syy siihen, että kirjoittelen näistä käsitöistäni onkin varmaan se, että haluan saada jotain tolkkua noihin värkkäyksiin. Kaikki kaapit kun pursuavat keskeneräisiä töitä tai erilaisia käsityömateriaaleja. Muita käsityöblogeja lukiessa olen kylläkin huomannut, että en ole yksin tämän asian kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti