sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Tour de Sockin kaksi viimeistä etappia


Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat Tour de Sockin kahden viimeisen etapin sukat. 


Toiseksi viimeisen etapin sukkien mallin nimi on Accio ja ne on suunnitellut Heidi Nick. Sukkiin olin valinnut harmaan langan, Novitan Pikkusiskoa. Helmien valinta tuotti minulle jonkin verran päänvaivaa, sillä varastoistani löytyi monta tähän tarkoitukseen sopivaa värivaihtoehtoa 3 mm:n kokoisia helmiä. Lopulta valitsin oranssit helmet.


Mallissa on todella paljon palmikoita, mutta ne ovat kahden tai neljän silmukan palmikoita, jotka on helppo neuloa ilman apupuikkoa. Osa helmistä jäi vähän kuin montun pohjalle, osa sijoittui mukavasti nurjien silmukoiden paikalle. Yllä olevassa kuvassa näkyy sukan varren takaosa, jossa on kuviota kantapäähän asti. Kaikesta muusta sukissa oikeastaan pidän, mutta kärki ei oikein ole minun  makuuni. Kuvioneule olisi saanut jatkua pitemmälle.

 

Nämä sukat sain neulottua nopeasti ja sijoitukseni oli 55. Jalkapöydän päälle tulevia helmiä ei olisi ollut pakko laittaa ja niistä sain vielä lisäpisteen, joten kaikki näytti ihan mukavalta. 

Tour de Sockin viimeisen sukkamallin on suunnitellut Carolyn (Candy) Degel ja sen nimi on Vertigo 2 point 0. Etapin sukkia varten tarvittiin neljää väriä. Ohjeessa ei oikein pystytty tarkasti sanomaan, paljonko mitäkin väriä tarvitaan. Kun näin mallin, se oli mielestäni oikein hyvän näköinen. Ohjevihkon pituus (19 sivua) kyllä hieman pelotti, mutta ryhdyin innolla hommiin. Kaikki aikaisemmat sukat olin tehnyt joko pitkällä kaapelilla yhtä aikaa tai kaksilla sukkapuikoilla yhtä aikaa.  Näiden kohdalla luovuin tästä ajatuksesta heti alkuunsa, sillä sukkien teko oli todella hidasta.


Sukissa käytettiin ns. Jacquard-tekniikkaa, jossa sukan sisäpuolelle muodostuu toinen kerros. Niistä ei tule täysin kaksinkertaiset, mutta melkein. Vaikka sukat on neulottu ohuista langoista, keltainen ja sininen ovat Novitan Venlaa ja punainen ja valkoinen Dropsin Fabelia, on sukka tosi paksu ja lämmin.


Vaikka kuinka yritin, en saanut sukkia valmiiksi määräajassa. Yllä olevassa kuvassa on tilanne, jossa olin etapin päättyessä. Vain 36 osallistujaa ehti tehdä sukat valmiiksi asti. Tähän vaikutti kyllä se, että aika moni kisaajista luovutti heti mallin nähtyään.


Neljä päivää etapin päättymisen jälkeen sukkani olivat valmiit. Nämä viimeiset sukat jakoivat mielipiteitä Tour de Sockin osallistujien kesken. Mielestäni malli on oikein kiinnostava, koska punaiset pikkuruudut sijaitsevat satunnaisesti. Ainut kohta, jota en oikein onnistunut ohjeella tekemään, oli kantapää. En ole tällaisella tekniikalla sukkia ennen tehnyt enkä varmaan enää koko sukkia näin teekään. Lapasiin ja sukan varsiin tämä tekniikka kyllä käy oikein mainiosti.


Kokonaiskilpailussa olin 93. Pisteitä saaneita osallistujia oli 603. Tour de Sockin jälkitunnelmissa ajattelin, etten neulo kyllä sukkia vähään aikaan. Siitä on nyt puolitoista kuukautta ja sukkia on tullut neulottua senkin jälkeen, kolmas pari parhaillaan puikoilla. Suomalainen sukkakilpailu Sukka-Finlandia on alkamassa joulukuussa. Olen käynyt sivuilla muutaman kerran ja harkinnut osallistumista. Välillä Tourin aikana tuntui neulominen pakolliselta eikä oikein muuta ehtinyt tehdä. Sellaiseen tilanteeseen en haluasi joutua, mutta uuden oppiminen on kyllä aina hauskaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti