maanantai 8. helmikuuta 2016

Käsityökirjoista vai verkosta?

Hyllyihini on pesiytynyt monenlaisia käsityökirjoja, joista löytyy perusohjeita moniin tarpeisiin. Entistä enemmän olen kuitenkin alkanut etsia ideoita käsitöihin verkosta. Miten on teidän toisten laita? Kumpi on voitolla tällä hetkellä? 

Tässä postauksessa esittelen hyllyistäni löytyviä käsityökirjoja. Osa niistä on tullut jo rakkaiksi, koska ovat seuranneet mukana niin kauan. Toiset ovat löytöjä antikvariaateista tai kirja-alennusmyynneistä. Lisäksi lainailen säännöllisesti kirjastosta erilaisia käsityökirjoja, nytkin on lainassa sukkakirja ja ristipistokirja.

Verkosta olen malleja etsinyt jo muutaman vuoden ajan. Ihan hakukoneilla ja erityisesti kuvahakua käyttämällä olen löytänyt paljon mielenkiintoisia juttuja. Toisista käsityöblogeista löytyy myös todella hienoja malleja ja linkkejä eteenpäin . Pinterest ja Ravelry ovat käyttämieni sivustojen joukossa. Molemmat vaativat kirjautumisen, mikä tässä tunnusten ja salasanojen viidakossa elävälle on aika tuskallista. Sen takia olenkin jättänyt kirjautumista vaativat sivut näihin kahteen, ainakin toistaiseksi.




Äitini tilasi joskus 1970-luvulla Kauneimmat käsityöt -kirjasarjan, jota selailin paljon jo lapsena. Kirjasarjaan kuuluu kolme osaa ja neljäntenä, suomalaisena lisäosana Mary Oljen Kauneimmat käsityöt. Tämä viimeksi mainittu on ollut nyt minun hyllyssäni muutaman vuoden ajan. Siitä löytyy ohjeet virkkaukseen, neulontaan, ristipistoihin ja reikäompeluun. Mallit ovat pääosin perinteisiä, suomalaisia malleja. Tästä kirjasta olen löytänyt monta virkattua pitsimallia ja kirjoneulelapasten mallia.










Englanninkielinen The Encyclopedia of Needlecrafts on tarttunut mukaani joskus toista kymmentä vuotta sitten kirja-alennusmyynnistä. Se sisältää perustietoja monenlaisesta kirjonnasta, virkkauksesta ja neulonnasta. Erityisesti olen pitänyt kirjan kirjontaohjeista ja ideoista. Virkkaus- ja neullntaohjeet ovat ihan perustasolla, joten niistä on ollut hyötyä lähinmä sitä kautta, että olen voinut tarkistaa englanninkielisiä termejä.




Käsitöiden aarreaitta sisältää kudontaa, neulomista ja virkkausta. Tämä kirja on suomalainen ja melko tuore, 2. painos on painettu 2012. Kirjan ohjeet on jaoteltu vuodenaikojen mukaan ja ihan hyviltä ja perusteelisilta ne vaikuttavat. Tästä kirjasta on peräisin ensimmäisten virkkaamieni korvakorujen ohje. Kirja on oikeastaan tyttäreni omaisuutta, joten se ehkä jossain vaiheessa muuttaa pois omasta hyllystäni.






Neulojan käsikirja ja Neulomisen perustiedot ovat samantyyppisiä, perusasioita neulonnasta sisältäviä kirjoja eri vuosikymmeniltä. Neulomisen perustiedot on antikvariaatista ja Neulojan käsikirja on tyttäreni lahjaksi saama kirja. Molemmissa on runsaasti erilaisia pitsi- ja palmikkomalleja ohjeineen. Nämä ovat nimensä mukaan hyviä käsikirjoja mallin suunnittelijalle.

Virkkaus ja erityisesti pitsin virkkaus on ollut aina mieleistäni. Kaunein pitsini sisältää erilaisia välipitsejä, pitsiliinoja ja verhomalleja. Sen olen joskus löytänyt antikvariaatista. Isoäidin pitsejä ja Virkkaajan vinkit ovat uudempia tulokkaita hyllyyni. Valitsin ne joku aika sitten palkkioksi Otavalle tekemästäni työstä. Kaikista on jotain mieleistä löytynyt.



Kun aloin tehdä koruja, hankin pari alan kirjaa, jotta tietäisin, mitä välineitä tarvitsisin ja miten perusjuttuja tehdään. Lisäksi kirjoista saa hyviä malleja kokeiluja varten.

Ryijy elää -kirjan ostin viime syksynä käytyäni katsomassa ryijy-näyttelyä. Ryijy on kiehtova tekstiili. Aion vielä joskus tehdä ryijyn! Mallikin on selvillä, koska minulle löytyy ihan nimikkoryijy.

Pohjaompelua-kirja on jäänyt kyllä pinon pohjalle. En muista, miksi sen olen hankkinut. Ehkä vielä joskus kokeilen tuollaistakin, saa nähdä.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti