Näiden pussukoiden esittely on odottanut vuoroaan jo joulusta lähtien. Tein näitä joululahjoiksi, mutta joulun jälkeen olen ollut kädet täynnä kaikenlaista neulomista, joten tämän jutun kirjoittaminen on jäänyt. Käsi paketissa on hankala neuloa, mutta tämä koneen näpyttäminen kyllä sujuu!
Monet meistä muistavat vielä tetraedrin muotoiset mehupakkaukset. 1970-luvun Norjan matkalta on minulle jäänyt mieleen vastaavanlaiseen pakkaukseen pakattu piimä ja vastikään näin televisiosta 1960-luvun Ruotsia kuvanneessa ohjelmassa samanlaisia maitopakkauksia. Tämän pakkauksen etuna on todella helppo valmistus. Kartonkiputkeen tarvitaan vain kaksi liimaussaumaa ja pakkaus on valmis. Pussukkaa varten tarvitset suorakulmion muotoisen kangaspalan ja vetoketjun.
Jotta pussukka pysyy muodossaan, on kankaan oltava suhteellisen tukevaa. Itse käytin Marimekon kangaspaloja. Kangaspalan korkeus on yhtä suuri kuin vetoketjun korkeus saumanvaroineen. Jotta pussukasta tulee säännöllisen tetraedrin muotoinen, pitää kangaspalan leveyden olla noin 2,31 kertaa vetoketjun pituus. Tähän pituuteen pitää vielä lisätä saumanvarat vetoketjun kiinnittämistä varten. Kangaspalan koon voi laskea käyttäen Pythagoraan lausetta ja laskut ovat näkyvissä tämän postauksen viimeisessä kuvassa.
Ensiksi ommellaan vetoketju kangaspalan lyhyille sivuille niin, että muodostuu rengas.
Ompele sitten pussukan pohjasauma. Taita kangasputki kaksinkerroin siten, että vetoketju on taitoksen keskikohdassa. Ompele yhteen vetoketjun suljetusta päästä. Jos haluat vetoketjun käyttöä helpottavan nauhanpätkän vetoketjun loppuun, niin kiinnitä se tämän sauman ompelemisen yhteydessä.
Seuraavaksi kangasputkilo taitetaan toisen kerran kahtia, nyt vetoketjun avonainen pää on sauman reunassa. Tämä taitos on kohtisuorassa edellistä taitosta vastaan. Ompele sauma niin, että vetoketju on hiukan auki. Muuten pussukan kääntäminen oikein päin voi olla hankalaa. Tässä kohtaa voit kiinnittää pussukkaan ripustuslenkin.
Pussukka on valmis käännettäväksi.
Tältä pussukka näyttää valmiina. Ensin ommeltu sauma on pussukan edessä alhaalla ja toinen sauma keskellä takana.
Lopuksi on tämän ohjeen takana olevaa matematiikkaa. Säännöllinen tetraedri on yksi Platonin kappaleista . Muista Platonin kappaleista oktaedri ja ikosaedri ovat hyvin tuttuja himmeleistä. Ja Madam B.C. oli tehnyt kalenterin dodekaedrin muotoiseksi.